• Mapa que veure de Tortosa Mapa que veure de Tortosa
 • Comentaris recents

 • Refugi número 4

  FOTO: Runes al xamfrà del carrer Murada de Sant Joan amb el carrer de Cervantes, al fons un refugi antiaeri (Lluís Mezquida, cedida per la família Mezquida Sans) / DOC: Instruccions a seguir en cas de bombardeig (CRAI Pavelló de la República, Universitat de Barcelona)

  Ens trobem al davant de l'entrada del refugi antiaeri número 4, un dels més de vint refugis construïts a Tortosa per protegir la població civil dels bombardejos aeris.

  Des del final de la Primera Guerra Mundial es propaga el concepte de guerra total, segons el qual les guerres no distingeixen el front de la rereguarda. L’aviació permetrà traspassar trinxeres i fronts i arribar a les ciutats. Mallorca, en poder dels colpistes, constitueix el portaavions des d’on l’aviació italiana i l'alemanya ataquen les poblacions catalanes. A Tortosa, la Junta de Defensa Passiva reacciona amb la ubicació de bateries antiaèries (defensa activa) i la construcció de refugis antiaeris aprofitant l'orografia de la ciutat. El refugi número 4, construït sota el talús del barri del Garrofer, es va costejar amb fons públics i comunicava amb un altre refugi situat al final del carrer Teodor Gonzàlez. Amb una capacitat per a 400 persones era el major refugi de Tortosa. Es tracta d'un sistema de galeries d'un metre d'ample per dos d'alçada, excavades en terreny argilós i còdol arrodonit, amb paviment de terra, i que han estat revestides amb maons i formigó. Per la seva banda, la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Consell de Sanitat de Guerra, va establir un eficaç servei de propaganda amb instruccions en cas d’atac aeri, ús dels refugis o organització sanitària.

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  * Experiència positiva Experiència negativa

  Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>