• Mapa que veure de Tortosa Mapa que veure de Tortosa
 • Comentaris recents

 • Plaça de la República

  FOTO: Plaça d’Alfons XII (Fons Borrell, Arxiu Comarcal del Baix Ebre)
  Som a la plaça d'Alfons XII que -com altres carrers i places- canvià de nom durant el període de la Segona República i va passar a anomenar-se plaça de la República. Al centre hi havia una estàtua del bisbe Ros de Medrano que fou enderrocada el 1932 per un avalot antireligiós com a reacció al cop d'estat del general Sanjurjo.
  A partir dels primers bombardejos, que acostumaven a ser nocturns, la població opta per dormir fora del casc històric: als ravals, als disseminats o als masets de muntanya. Amb el temps, les famílies s’instal·len de manera permanent i només aniran a Tortosa per treballar o per comprar. La guerra avança i el mes de març de 1938, coincidint amb la desfeta republicana al front d’Aragó i l’avanç de les tropes de Franco sobre la regió dels Ports de Morella i el Matarranya, s’intensifiquen els atacs aeris sobre Tortosa. El 12 d’abril, les autoritats militars republicanes ordenen l’evacuació total de la ciutat. L’ajuntament de Tortosa es trasllada al poble del Perelló. Un cop evacuada la població civil, els soldats republicans seran els únics habitants de la ciutat. Un soldat republicà acantonat a Tortosa recorda com: “A la majoria [de cases] encara hi havia la taula de menjar i els plats parats, amb menjar completament podrit, i això ens indicava que aquella gent havien hagut d’abandonar les cases amb molta precipitació i segurament sense haver-se pogut emportar res que els pogués servir després” (Joaquim Company, Sis anys fora de casa). Per la seva banda, la població tortosina -al voltant de 25.000 persones-, es distribueix per la zona agrícola de les rodalies de Tortosa. Sabem on es van refugiar gràcies al llibre de defuncions del Registre Civil on consta el lloc de la mort de les persones grans i malaltes. Les circumstàncies no foren fàcils: alimentació insuficient, condicions higièniques precàries, amuntegament i malalties infeccioses, com ara el tifus o la gastroenteritis.

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  * Experiència positiva Experiència negativa

  Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>