• Mapa que veure de Tortosa Mapa que veure de Tortosa
 • Comentaris recents

 • Els ponts volats

  FOTO: Pont de l'Estat (Lluís Mezquida, cedida per la família Mezquida Sans) / Pont del ferrocarril (Lluís Mezquida, cedida per la família Mezquida Sans)
  Ens trobem al costat del riu, a l'antic carrer Barana de Riu, des d'on podem observar el pont de l'Estat per on passava la carretera nacional. Darrere nostre hi havia el palau Oliver de Boteller, destruït durant la guerra, la façana del qual va ser traslladada pedra a pedra el 1962 a l'indret que ocupava l'antic ajuntament medieval al carrer del Doctor Ferran.
  En estar Saragossa en mans dels sublevats, la comunicació terrestre per carretera i ferrocarril entre la frontera francesa i Catalunya i la resta del territori republicà es feia per Tortosa. La ciutat disposava de tres ponts sobre el riu Ebre: el pont del ferrocarril, el pont de l'Estat i el pont de la Cinta. Aquest darrer pont no es va reconstruir un cop acabada la guerra i, actualment, la seva pilastra central serveix de peanya al monument erigit per Franco el 1966 per recordar els morts durant la Batalla de l'Ebre. Els ponts eren el principal objectiu dels bombardejos aeris, però existeix confusió entre les dates i l'autoria de la seva destrucció. Sembla que el bombardeig del 15 d'abril afectà l'estructura del pont de l'Estat, tal com relata Hemingway: “Així, quan el nostre cotxe va arribar a Tortosa i el guarda ens va dir que els bombarders havien volat el pont i que no podíem passar, va ser allò tant temut des de feia tant temps i tantes vegades que quasi no ens va afectar més enllà del sentiment que ara havia passat realment (...). El pont del ferrocarril encara aguanta i no hi ha dubte que es construirà un pont de pontons, però aquesta és una mala nit per la riba oest de l'Ebre”.

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  * Experiència positiva Experiència negativa

  Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>