• Mapa que veure de Tortosa Mapa que veure de Tortosa
 • Comentaris recents

 • Els italians a Ferreries

  FOTO: Església del Roser a Ferreries (Fons Borrell, Arxiu Comarcal del Baix Ebre)
  Estem a Ferreries, el barri que albergava les indústries militaritzades, com la foneria Sales, traslladada a Vic juntament amb els seus treballadors per evitar ser destruïda pels bombardejos. El campanar de l'església del Roser, d'estil neoromànic i que va ser utilitzat per situar-hi metralladores, en ser reconstruït perdrà 12 metres d'alçada.
  Amb les tropes franquistes a les portes de la ciutat, els ponts de Tortosa foren volats pels dinamiters republicans en una acció destinada a aturar la progressió de l'exèrcit de Franco a la riba esquerra. Els soldats italians del Corpo Truppe Voluntarie de Mussolini ocupen Ferreries el 18 d'abril de 1938: “A les vuit de la tarda, cinc carros de combat han sobrepassat Roquetes i han arribat a Tortosa, a “la misma Tortosa”, com diuen els espanyols, han arribat al pont de ferro que havia estat volat una hora abans. Tortosa ha estat ocupada. El riu, com tots els rius que passen per una ciutat, la divideix en dues parts: sobre l’altra riba està la part més gran. Deserta com està, però evacuada, inhabitable” (Raffaello Patuelli, Il Legionario). La contribució italiana en el sotmetiment de Tortosa va ser particularment efectiva. A l’acció de l’aviació italiana, l'Aviazione Legionaria delle Baleari, radicada a l’illa de Mallorca, hem d’afegir la intervenció de les unitats motoritzades del Corpo Truppe Voluntarie beneficiades en el seu avanç pels mapes elaborats per la Sezione Topocartografica, el servei cartogràfic italià, instal·lat a Vitòria, on estava ubicada la fàbrica de cartes d’Heraclio Fournier, des d’on s’imprimien els mapes.

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  * Experiència positiva Experiència negativa

  Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>