• Mapa que veure de Tortosa Mapa que veure de Tortosa
 • Comentaris recents

 • La reconstrucció

  FOTOS: Runes al carrer de Santa Teresa (Lluís Mezquida, cedida per la família Mezquida Sans) / Construcció de l'edifici de l'ajuntament al barri de Pescadors (Fons Regions Devastades, Arxiu Comarcal del Baix Ebre) / Homes treient runa (Fons Regions Devastades, Arxiu Comarcal del Baix Ebre)
  Estem a la plaça d'Espanya, l'indret que concentra el nucli administratiu amb els edificis de l'Ajuntament, Correus i Telefònica. Un espai on s'evidencia la tasca i l'estil -plaça porticada de formes castellanes- de la reconstrucció de la ciutat.
  El gener de 1939 una comissió gestora municipal es fa càrrec del govern de la ciutat i s’inicia l’activitat reconstructora, primer procedint al desenrunament dels carrers i, després, regulant la restauració del patrimoni afectat. La Ley de Adopciones de 1939 establia un llistat de ciutats prioritàries en la seva reconstrucció, entre les quals, Tortosa. L’estat de Tortosa era catastròfic. Al voltant de 3.000 edificis, dels 4.000 amb què comptava el casc urbà, presentaven algun tipus de destrucció. Entre els edificis nobles, excepte els Reials Col·legis, indret que va servir a l'inici de la Guerra civil per recloure els ciutadans de dretes a l'espera de ser ajusticiats, cap edifici es va salvar dels bombardejos. El cadirat del Cor de la Catedral, d'estil renaixentista, va ser afectat per un bombardeig i arran de la reconstrucció després de la guerra, la Catedral presenta una clau de volta amb un escut preconstitucional. Un total de 600 edificis eren irrecuperables. “Todas las calles estaban llenas de escombros y de cascotes. En muchas casas, por medio de éstos, se podía entrar por el primer piso. Además hacía un frío intensísimo y el río estaba a punto de desbordarse”.(José Monllaó Panisello Llaonet, Diario Español 13/01/1954). La Dirección General de Regiones Devastadas (DGRD) va ser l’ens creat per la nova administració franquista per reconstruir les poblacions i les infraestructures afectades per la guerra. La subdelegació de la DGRD a Tortosa (1940-1957) va realitzar nombroses actuacions als pobles de la comarca, principalment els edificis administratius, religiosos, habitatges i infraestructures. Vint anys reconstruint Tortosa. La tasca de reconstrucció física de la ciutat es perllongarà fins a les acaballes dels anys 1950. La superació del trauma viscut per la població trigarà més a aconseguir-se.

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  * Experiència positiva Experiència negativa

  Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>