• Mapa que veure de Tortosa Mapa que veure de Tortosa
 • Comentaris recents

 • La ciutat, una gran trinxera

  FOTO: Barricada republicana al carrer de la Llotja, al fons l’església del Roser (Lluís Mezquida, cedida per la família Mezquida Sans)
  Estem sobre l'espai on s'ubicava l'antiga llotja medieval traslladada pedra a pedra al Parc municipal el 1933. Som a la riba esquerra del riu i el barri de Ferreries es troba a la riba dreta.
  Les tropes franquistes ocupen Ferreries el 18 d'abril de 1938 i l'exèrcit republicà resta a la riba esquerra. L’Ebre separa els dos exèrcits i la ciutat esdevé front de guerra durant nou mesos. Franco renuncia a emparar-se de Tortosa i esclafar l’exèrcit republicà, enormement desgastat, i apoderar-se de Barcelona, on romania el govern de la República, cosa que hagués precipitat la fi de la guerra. Tortosa serà un front tranquil. A les cases abandonades, els soldats acantonats van trobar-hi aliments i abrigalls. Però no només els soldats van aprofitar la situació. Per evitar major saqueig, es va establir un control a la plaça del Rastre que impedia l’entrada a la ciutat a tots aquells refugiats a les muntanyes que volien anar “a casa seva” per buscar menjar. El patrimoni arquitectònic també va patir els estralls de la guerra com ho testimonien les restes de l'església dels Dolors a la plaça dels Dolors. Tot i que una part del ric patrimoni artístic tortosí havia estat cremat i saquejat al principi de la guerra, en evacuar-se la ciutat, el gruix del Tresor de la Catedral i els arxius van ser portats a Barcelona. Tanmateix, el Tresor de la Catedral, un lot de 27 peces d’or i argent, entre les quals destaquen el reliquiari major de la Verge de la Cinta (1619) o el calze del Papa Luna (segle XIV) no retornarà a Tortosa un cop acabada la guerra. Semblaria que fou traslladat a França durant la Retirada i d'allí embarcat a Mèxic per ajudar al manteniment dels exiliats republicans.

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  * Experiència positiva Experiència negativa

  Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>