• Mapa que veure de Tortosa Mapa que veure de Tortosa
  • Comentaris recents

  • El retorn

    FOTO: Home per la plaça de la Constitució (Lluís Mezquida, cedida per la família Mezquida Sans) / Dona pel carrer de l'Àngel (Lluís Mezquida, cedida per la família Mezquida Sans)
    Ens trobem a la plaça de l'Àngel, un dels centres neuràlgics de Tortosa, on hi havia originàriament la font gòtica que ara es troba adossada al Palau Oliver de Boteller situat al carrer del Doctor Ferran. La població, fins aleshores refugiada a les muntanyes, torna a la ciutat. Molts es trobaran les cases inhabitables i els seus béns saquejats. Però no tots tornen. Alguns perquè ho havien perdut tot i altres a causa a la repressió i de l'exili. Amb tot, el casc històric de Tortosa perd més de 2.000 habitants. La repressió o millor dit, la inversió en terror, en paraules de l'historiador Paul Preston, servirà, un cop acabada la guerra, per imposar el nou ordre franquista. El pati del Convent de la Puríssima farà les funcions de presó provisional prèvia a l'internament a la presó de Pilatos de Tarragona. A Tortosa, l'alcalde Josep Rodríguez, el regidor i jutge municipal Francesc Cabanes, el metge i regidor Primitiu Sabaté, el periodista Sebastià Campos Terré, entre d'altres, van ser condemnats a mort i afusellats després d'un Consell de Guerra Sumaríssim. Joan Cid i Mulet, regidor i artífex de la salvaguarda del patrimoni artístic tortosí va exiliar-se a Mèxic, com també l'alcalde Josep Berenguer a Colòmbia o Marcel•lí Domingo, diputat per Tortosa i ministre d'Educació, a França, on morí enverinat. A la repressió franquista cal també afegir les morts dels religiosos i els ciutadans de dretes assassinats durant els primers mesos de la guerra. Les ferides de la Guerra civil a Tortosa trigaran molt a cicatritzar. La rehabilitació moral de les víctimes serà una llarga tasca.

    http://www.britishpathe.com/video/three-spanish-towns/query/spanish+civil+war (0:03 – 0:27)

    Tres històries tràgiques de la guerra a Espanya. Tortosa ha estat capturada pel General Franco. S'ha trobat amb una ciutat desolada i destruïda, sense cap moviment, sense senyals de vida. La vila semblava trobar-se a milers de quilòmetres de tota civilització. Amb aquesta victòria, Franco guillotina el govern d'Espanya, aïllant Barcelona, la capital democràtica, de València i Madrid. Per alguns, aquest representa el darrer capítol de la Guerra Civil.