• Mapa que veure de Tortosa Mapa que veure de Tortosa
 • Comentaris recents

 • EL CARRILET DE TORTOSA A LA CAVA

  L'origen de l'antiga línia de via estreta del Carrilet de Tortosa a la Cava es remunta a finals del segle XIX, en el context de la creixent explotació agrícola del delta de l'Ebre, amb la progressiva posada en funcionament dels canals de regadiu i la necessitat de comunicar les poblacions del Delta amb Tortosa. El primer projecte data del 1883, tot i que el primer tram de Tortosa a Amposta no es va inaugurar fins al 1926, i el darrer entre Jesús i Maria i la Cava, l'any 1927.

  En pocs anys el Carrilet va assolir tant d'èxit que el 1928 es va haver d'ampliar la línia amb noves locomotores i automotors, una d'elles la locomotora número 1, actualment propietat de l'Ajuntament de Tortosa, i situada al Parc Municipal Teodoro González.

  Malauradament aquesta línia de ferrocarril va néixer una mica massa tard, ja que poc després de la seva inauguració el país va entrar en una greu crisi econòmica a la qual s'afegiria el 1936 l'esclat de la Guerra Civil. A partir del 1938, amb l'arribada de les tropes franquistes i l'establiment de la línia del front a l'Ebre, l'explotació va haver de ser abandonada i les instal•lacions s'aprofitaren amb fins bèl•lics. Després d'una lenta recuperació s'aconseguiria posar en servei de nou el ferrocarril. Als anys seixanta, amb la competència del transport per carretera, va anar degradant-se la línia, fins que el 31 de desembre de 1967 el Carrilet va fer el seu darrer trajecte.

  En tancar-se la línia tots els vehicles que formaven el parc del ferrocarril del Carrilet de Tortosa a la Cava van ser enviats a l'estació de Tortosa. Allí, després d'estar un temps apartats, foren venuts a un magatzem de ferro vell que va procedir tot seguit al seu desballestament, del qual únicament se salvaren de la destrucció la locomotora de vapor núm. 1 i l'automotor dièsel núm. 2131. La primera unitat va poder ser conservada gràcies a les gestions de l'Ajuntament de Tortosa, que davant de la clausura del ferrocarril va creure interessant conservar la locomotora número 1 com a record i mostrar-la com a monument al Parc Teodoro González de la ciutat.

  Actualment el Carrilet de la Cava té un valor simbòlic significatiu, ja que forma part de l'imaginari col•lectiu del territori, i representa la forma de vida tradicional de principi del segle XX.

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  * Experiència positiva Experiència negativa

  Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>