• Mapa que veure de Tortosa Mapa que veure de Tortosa
 • Comentaris recents

 • Cap de Pont- Ruta Fortificacions

  Poliorcètica i conflictes bèl•lics a Tortosa. El baluard de Cap de Pont.

  En el transcurs dels anys 2004 i 2005, membres del Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) de la Universitat Rovira i Virgili van efectuar una sèrie de treballs arqueològics al creuament entre l’Avinguda de l’Ebre i el carrer de la Pobla de Massaluca, al barri de Ferreries.

  Aquests treballs van permetre posar al descobert un tram important de les fortificacions del Cap de Pont, fortalesa que protegia el pont de barques, l’única via d’accés terrestre a la ciutat de Tortosa des de la riba dreta de l’Ebre, fins a la seva destrucció l’any 1892.

  Es tracta d’una estructura amb un estat de conservació excepcional, doncs s’ha localitzat el mur sencer des de la seva fonamentació fins al pas de ronda. Ens trobem davant d’un parament atalussat, amb una amplada aproximada de 3’5 metres i un alçat conservat superior als 3 metres. La seva superfície exterior està folrada amb tovots units amb morter de calç, mentre que la superfície interna està formada per un mur de pedres disposades de forma irregular, tot i que aquesta part quedava tapada per diversos nivells de sorres que conformaven un terraplenament intern de la pròpia fortificació.

  El parament exhumat tenia una llargada superior als 16 metres, formant part del flanc dret del recinte exterior d’avançada o escarpa, dins del concepte d’estructura de forma triangular que segueix la tradició renaixentista d’estil italià que apareix al segle XVI, amb lleugeres transformacions en el transcurs dels segles posteriors, bastit molt probablement durant el primer quart del segle XVIII, tot i que va sofrir importants reformes posteriors, perdurant fins a inicis del segle XX.

  Cal destacar, també, la localització en els nivells superiors d’una trinxera construïda durant la Guerra Civil Espanyola, a l’interior de la qual es van poder recuperar diverses beines de bales.

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  * Experiència positiva Experiència negativa

  Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>