• Mapa que veure de Tortosa Mapa que veure de Tortosa
 • Comentaris recents

 • Banys àrabs- Ruta medieval

  Uns banys àrabs al carrer Major de Sant Jaume.

  En el transcurs de l’any 2005, membres del Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) de la Universitat Rovira i Virgili van efectuar una sèrie de treballs arqueològics a la planta baixa d’un immoble ubicat al carrer Major de Sant Jaume, al barri de Remolins.

  El desenvolupament d’aquests treballs va permetre identificar una seqüència estratigràfica que des dels nostres dies arribava fins a època andalusina. En aquest sentit, es van documentar alguns paviments de tova catalana contemporanis, així com dues basses modernes relacionades amb la indústria i el comerç de l’oli. Però la troballa més significativa van ser les restes estructurals d’un hammam o bany àrab.

  Es tracta de tres naus de forma allargada (aproximadament 11 metres de llargada per 3’5 metres d’amplada), amb una disposició paral·lela i una sèrie de trets comuns: utilització d’un morter de calç de tonalitat rosàcia; coberta amb volta de canó en la qual s’observaven diverses obertures (llumeneres), a intervals regulars, amb una funció o bé de respiradors o bé d’elements d’il·luminació; pavimentacions de còdols impermeables, canalitzacions relacionades amb els nivells d’ús i adossades als murs amb una funcionalitat de desguàs, presència d’arcades construïdes amb totxanes, empremtes de placats de pedra a les parets o bé restes d’elements nobles com, per exemple, jaspi de la Cinta.

  Aquesta construcció es va datar entre els segles XI i XII, tot i que no es pot precisar si es tractaria de la zona anomenada bayt al-barid (zona freda), bayt al-wastany (zona tèbia) o bayt al-sajun (zona calenta).

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  * Experiència positiva Experiència negativa

  Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>