• Mapa que veure de Tortosa Mapa que veure de Tortosa
  • Comentaris recents

  • 15 d'abril de 1938: 54 Tones de bombes

    Ens trobem a la plaça dels Banys, un dels pocs espais urbans que resten de l'antic barri de Pescadors de Tortosa, completament destruït per l'aviació italiana. La història del barri de Pescadors es remunta als orígens portuaris i mercantils de la ciutat.
    Els trimotors Savoia-Marchetti S-79 i S-81 del cos de l’Aviazione Legionaria delle Baleari, juntament amb els hidroavions alemanys Heinkel He-59 de la Legió Còndor, van ser els avions utilitzats per a bombardejar Tortosa. Els objectius perseguits per l’aviació eren els ponts, l’estació de ferrocarril, la central elèctrica i els tallers dedicats a la indústria de guerra, situats principalment a Ferreries. Les zones més castigades seran els barris de Pescadors i de Ferreries, els voltants de l’estació i els ponts. Entre el 23 de febrer de 1937 i el 30 de desembre de 1938, Tortosa va patir 77 atacs aeris, que van causar 92 morts i desenes de persones ferides. El mes de març de 1938 concentra el 65% de les víctimes, només el 16 de març van morir 20 persones. L'atac més destructiu va ser el 15 d’abril de 1938, Divendres Sant, quan la ciutat va rebre 12 atacs aeris, que van amollar més de 54 tones de bombes. La crònica d'Ernest Hemingway “Bombing of Tortosa” ha esdevingut un dels textos més emblemàtics de la seva cobertura sobre la Guerra civil espanyola: “Damunt dels nostres caps, al cel alt i sense núvols, flota rere flota de bombarders volava amb estrèpit sobre Tortosa. Quan van deixar caure el sobtat fragor de les seves càrregues, la petita ciutat a la vora de l’Ebre va desaparèixer en un creixent núvol de pols groga. La pols no va arribar a posar-se, ja que van acudir més bombarders i, finalment va surar com una boira groguenca sobre tota la vall de l’Ebre”. Al vespre d'aquest dia, Hemingway farà una reflexió terrible que ens ajuda a copsar el moment: “Hi havia moltes raons per deixar Tortosa i dirigir-se a Barcelona, incloent-hi la vida, la llibertat i la cerca de la felicitat”.

    FOTO: Bombardeig aeri de Tortosa del 15.03.1938 Bombardimenti su obbietivi militari della costa spagnola (dal 30 genn. al 18 marzo), Aviazione Legionaria delle Baleari (Centre d’Història Contemporània de Catalunya)