• Mapa que veure de Benifallet Mapa que veure de Benifallet
 • Comentaris recents

 • Castellot de la Roca Roja

  El petit poblat fortificat del Castellot de la Roca Roja està situat al costat de l'Ebre , just en el punt on el riu queda més encaixat entre les muntanyes que configuren l'estret de Barrufemes , al nord de la comarca del Baix Ebre , uns 5 quilòmetres al sud de l'actual població de Benifallet . El conjunt destaca pel seu bon estat de conservació , que permet imaginar amb força precisió de com podria ser la vida en aquest poblat habitat durant uns 300 anys , entre el segle VI i el III aC . Avui en dia encara es poden observar construccions defensives de fins a 5 metres d'alçada i una trama urbanística senzilla , amb carrers perpendiculars des d'on s'accedeix a les cases , generalment de planta rectangular .

  més informació
  Ajuntament de Benifallet
  Oficina de turisme
  Tel . 977 46 22 49 www.benifallet.altanet.org Descripció El Castellot de la Roca Roja és un dels poblats ibèrics més ben conservats de Catalunya . El Grup de Recerca d'Arqueologia Clàssica , Protohistòrica i Egípcia es va realitzar cinc campanyes d'excavació i consolidació entre 1998 i 2002 . El poblat està situat a 45 metres sobre l'Ebre , en un abrupte esperó allargat que permet el control estratègic del riu al congost de Barrufemes . L'accés només és possible pel seu extrem nord-est, on se situa un imponent sistema defensiu format per una muralla de paraments múltiples de 30 metres de llarg i uns 4,5 metres d'amplada màxima, un bastió intern i una torre de 7 metres d'ample i 8 metres de longitud , construïda amb un peu de 31,5 cm . Aquesta torre presenta un estat de conservació excepcional , ja que té gairebé quatre metres d'altura , i fins i tot conserva els forats de les bigues del pis superior , de manera que originalment podria haver assolit uns set metres . Fins ara , les excavacions realitzades en diferents sectors d'aquest sistema defensiu suggereixen una datació de finals de segle V aC . La zona d'hàbitat ocupa una superfície molt reduïda , al voltant dels 900 m 2, pel que estaria ocupat per una població de 50 a 100 persones . La seva estructura urbana està caracteritzada per dos carrers principals perpendiculars que distribueixen uniformement l'espai. Les excavacions han documentat nivells del segle VI aC , probablement fons de cabanes , coberts per estructures constructives i estrats arqueològics de més de dos metres de potència , datables entre els segles V i III aC . Desgraciadament el condicionament intern de les últimes fases d'ocupació , normalment les més ben conservades , han desaparegut com a conseqüència de les excavacions incontrolades realitzades abans de la intervenció del Grup de Recerca d'Arqueologia Clàssica , Protohistòrica i Egípcia . Igualment , tampoc s'ha identificat cap nivell estratigràfic corresponent als segles II i I aC , tot i que una certa quantitat de material ceràmic , recollit en superfície , suggereix una petita reocupació en època tardana . El Castellot de la Roca Roja respon a un model de poblat documentat en tot el curs inferior de l'Ebre : petit , fortificat i situat en un lloc estratègic . El seu bon estat de conservació i el projecte de recuperació patrimonial previst permetran recuperar aquest important assentament .

  (Automatic translation)

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  * Experiència positiva Experiència negativa

  Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>