• Mapa que veure de Tortosa Mapa que veure de Tortosa
 • Comentaris recents

 • El Parc Municipal i la Llotja

  El Parc municipal és un gran pulmó urbà des de l'època modernista i acull actualment la llotja.

  A finals del segle XIX la ciutat amplià la seva demarcació. Aquesta expansió va comportar l'enderrocament de les muralles i a conseqüència d'aquest fet un canvi de fesomia de Tortosa. Amb la realització dels eixamples s'obriren els carrers i places espaioses i la ciutat s'allunyà de la imatge que fins llavors oferirien els seus carrers, estrets i angulosos, determinats pel clos de les centenàries muralles. Els nous espais urbans desplaçaren els centres vitals de la ciutat i entre d'altres s'introduí la preocupació per dotar-la d'espais verds per a l'esbarjo. Així, l'any 1848 es construeix un modest passeig amb dues rengleres de moreres. L'indret es coneixerà com a passeig del Temple donada la seva ubicació vora els desapareguts Portal del Temple i Baluard de Sant Pere. A poc a poc el projecte inicial anà creixent. L'any 1880 es decomissaren les barraques de calafats, teixidors i picapedrers situades a la banda del riu del Passeig del Temple, zona de drassanes coneguda com a Camp dels Titets. Aquest fou l'origen del que avui coneixem com a Parc Teodor Gonzàlez, que du el nom de qui fou el promotor del projecte conjuntament amb l'arquitecte municipal Joan Abril, qui el dissenyà dins de la línia dels jardins romàntics amb trets modernistes.

  Actualment el parc presenta sectors d'enjardinament geomètric amb l'ús de parterres, típics dels jardins francesos. La gran avinguda de plàtans, mitjançant petits passejos, deixa lloc a una zona amb tractament modernista. L'escalinata, bastida l’any 1921 per Pau Monguió pertany a un modernisme ple i tardà. Les baranes, plenes de ritme i moviment per les formes corbes i de caire orgànic, el trencadís dels bancs i la pedra de còdols dels esgraons s’integren plenament en l’entorn vegetal que l’envolta. Comunica el nou llac, construït l’any 1918, amb la zona baixa del Parc. Cal esmentar la gran varietat botànica que presenta la seva vegetació. A més de les espècies autòctones, en trobarem exemples d'altres més exòtiques com el cedre del Líban, de Síria i la Turquia oriental, magnolieres originaries del nord d'Amèrica o la tuia, entre d'altres, provinent del Japó,.Manxúria i Corea.

  La Llotja
  Actualment el parc municipal acull la Llotja. L’Ajuntament emprengué la construcció de la Llotja al 1368 a la plaça que havia a la Rambla, junt al Riu Ebre.

  Feia en la seva època funcions comercials com a centre de contractació i dipòsit de mercaderies. Després dels nombrosos atzars històrics que li causaren diverses destrosses i de servir l’any 1848 de magatzem de material militar, fou a punt d’ésser destruïda i de desaparèixer quant, per acord de l’Ajuntament, es començà a demolir, cap el 10 de setembre de 1932. El Parc Municipal Teodor González, però, acull a la banda nord-est, la seva part restant, el “porxo del blat”, que fou traslladat i reedificat pedra a pedra per la Generalitat de Catalunya, fins reconstruir-lo exactament, quedant acabades les obres el dissabte, 12 d’agost de 1933.

  L’edifici és de planta rectangular dividida en dues crugies per tres grans arcades de mig punt sobre pilars poligonals. En els seus costats llargs la construcció s’obre a l’exterior per quatre grans arcs apuntats, presentant-ne dos més per un dels fronts d’amplada -un per cada nau- concebuts en terç de punt. En l’altre costat curt, tancat per un mur, s’obren dos bellíssims finestrals geminats, amb artístics arcs i columnetes de pedra, un per cada nau.

  One Response to El Parc Municipal i la Llotja

  1. Miquel Crespi diu:

   Molt be, però en Català so is plau. Gràcies.

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  * Experiència positiva Experiència negativa

  Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>